Kalkuitbloei in betontegels, wat is het en wat doe je er tegen?

Kalkuitbloei in betontegels, wat is het en wat doe je er tegen?

Wat is kalkuitbloei?

Het ontstaan van kalkuitbloei vindt zijn basis in het productieproces van beton. Beton wordt namelijk gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind,water en cement. Door het samenvoegen van water en cement ontstaat er de vorming van "vrije kalk"oftewel calciumhydroxide. De calciumhydroxide reageert vervolgens op de CO2 (koolstofdioxide) die zich in onze lucht bevindt. Deze reactie zorgt voor het ontstaan van calciumcarbonaat.In principe kan witte uitslag, oftewel kalkuitbloei, in beton dus al direct bij het produceren van het product ontstaan. Om deze ‘kalkuitbloei’ te minimaliseren of zelfs te voorkomen, worden de productieprocessen bij onze fabrikanten uiteraard continu gemonitord en doorontwikkeld om kalkuitbloei te minimaliseren.
Kalk is de enige stof in beton die niet gebonden is door de andere grondstoffen. Eenmaal buiten opgeslagen of in gebruik genomen, kan er dus een vervolgreactie tussen de naar buiten tredende vrije kalk en CO2 ontstaan, de zogenoemde ‘secundaire uitslag’. Met als mogelijk gevolg: kalkuitbloei op het betonoppervlak.

Hoe verwijder je kalkuitbloei?

De ontstane kalkuitbloei is, zonder het aantasten van de stenen en/of tegels, praktisch niet te verwijderen van de producten.
Echter verandert de aanwezige kooldioxide in onze lucht het calciumcarbonaat wel in een oplosbare stof. Verontreiniging in onze lucht zorgt voor een versnelling van dit proces, hierdoor verdwijnt kalkuitbloei dan ook sneller op plaatsen waar veel industrie plaatsvindt en minder snel in gebieden waar er sprake is van minimale verontreiniging van de lucht. 
Kalkuitbloei verdwijnt dus uiteindelijk vanzelf, de bekende uitdrukking "geduld is een schone zaak" komt bij het verdwijnen van kalkuitbloei dan ook volledig tot zijn recht!

Kalkuitbloei en garantie

Om je gerust te stellen is het belangrijk te weten dat kalkuitbloei de sterkte en/of levensduur van je tegels of stenen aantast en uiteindelijk vanzelfverdwijnt.
Kalkuitbloei is dan ook geen gegronde reden om door Paviment geleverd stenen,tegels enzovoort af te keuren.
Indien het oppervlak van een aangeschaft product aangetast is doordat deze mechanisch gereinigd is of  bijvoorbeeld door reiniging met zoutzuur, kan dit uiteraard niet bij Paviment gereclameerd worden.

Witte vlekken in gebakken bestrating?

Heb je gebakken bestrating in plaats van een betonproduct? Lees dan de blog "Witte uitbloei bij gebakken bestrating".

Bron: Tuinvisie BV
  Paviment Sierbestrating     31-10-2021 08:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Volg ons op:

Volg ons op: